Představujeme…. aneb dnes na slovíčko s Františkem Steinbachem

Petr MarekBlog

Na úvod odpověď na otázku, kterou pro tebe vymyslel Robert: „Co bylo dřív – vejce, nebo slepice?“
Vejce, to dá rozum. Vysvětlení : Snesla ho nějaká paní pradinosaurová a ono se kleplo na hlavičku.

A teď už k mým otázkám:
1) Jak dlouho pracuješ na naší škole?
Jejda, no to je otázka. Na škole pracuji chvilku, od září 2021 a jsem opravdu ještě učitelský elév.
2) Jaké předměty vyučuješ?
Ačkoliv jsem celou svou předchozí kariéru strávil u Policie ČR vyučuji mimo Bezpečnostně právní činnosti, která má k mému vzdělání a praxi vazbu, ještě Občanskou nauku, Ekonomiku (ta mě teda popravdě moc nebaví) a Techniku administrativy. Ta je mezi studenty značně neoblíbená, protože se jinak než drilováním psaní nedá naučit, ale pro budoucnost příslušníka bezpečnostního sboru je to předmět nesmírně užitečný.
3) Proč sis zvolil právě povolání učitele?
Popravdě jsem se u Policie ČR dostal na post, ze kterého tady na Šluknovsku už nevede žádná cesta výše a já jsem přemýšlel, že bych se po dvaceti letech praxe vrhnul na pedagogickou dráhu v policejním školství v Praze. Ovšem šluknovská střední škola má u žáků bezpečnostně právního oboru dost podobnou profilaci a mám ji doslova „přes kopec“, tak jsem poté, co mě kontaktoval pan Ritschel, zvolil tuto civilní cestu. Můžu tak čas i nadále více trávit s rodinou.
4) Jak se změnil tvůj pohled na učitelství za dobu tvé práce?
No abych se přiznal, tak jsem měl učitelskou práci za něco vyloženě pohodového. Samá volna, výlety, kafíčka ve sborovně a tak. Kruté bylo moje vystřízlivění. Je to tedy minimálně pro mě velmi náročné, musím se připravovat na předměty které jsem nikdy neučil, zrovna včera jsem strávil přípravou na jeden jediný předmět čas od 18:00-22:00. Hele asi takhle jak se říká mezi mladými: K učitelům „Respekt“ fakt to to není nic jednoduchého.
5) Co tě na práci učitele nejvíce baví?
Baví mě občas vypnout, dostat se z té formální role učitele a popovídat si se studenty. Nejvíc mě to baví s mojí třídou, mám těch 28 studentů trošku jako svoje vlastní děti.
6) Vybaví se ti nějaký TOP moment, který jsi jako učitel prožil?
Za ty čtyři měsíce jsem toho zase až tolik nezažil, ale hned na seznamovacím kurzu se jednomu z kluků z mojí třídy rozpadly boty – kanady. A druhý kluk vytáhl z batohu náhradní boty a úplně bez řečí mu je půjčil. To bylo fajn, tehdy jsem si poprvé řekl, že by to mohla být skvělá třída. No a vybaví se mi hned první den ve škole, to si jedna ze slečen z mojí třídy – Marcelka- skřípla prst ve dveřích, takže jsem s ní jel do nemocnice.
7) Čím se bavíš, ve svém volnu?
Hrál jsem dlouhá léta World of Tanks, a také bych rád řekl, že se bavím myslivostí. No ale koupil jsem minulý rok dům a aktuálně veškerý volný čas spolkne jeho rekonstrukce, pak přípravy do školy, moje vlastní studium, moje žena a tři kluci kteří na mě čekají doma. Hele asi takhle jako, volný čas bych teda vážně trochu potřeboval.
8) Jaký sen v osobním životě by sis ráda splnil?
Chtěl bych na zimu bydlet někde v teple. Nemám zimu moc rád a koukal jsem po takovém pěkném domečku na Sicílii. To možná ještě klapne.

9) Pod ostrou palbou:

Barva: Modrá
sport: Rugby
osobnost: Václav Havel
jídlo: italská kuchyně – cokoliv
oblíbený nápoj: Plzeňská 12
oblíbené číslo: 21
oblíbené místo: ještě jsem ho nenašel
oblíbená kniha: Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války
oblíbená hudba: Depeche Mode
oblíbená část dne: pátek kolem šesté večer, když si vydechnu
nejideálnější dovolená: s dobrou partou na vodě

A tvoje otázka pro toho, s kým budeme dělat následující rozhovor?
„Jestlipak tvoje první láska vznikla taky na střední škole, jako to bylo u mě? „